miercuri, 8 septembrie 2010

Rautatea oamenilor


Citeam aseara intr-o carte de Stefan Petica despre rautate. Astfel, un citat mi-a placut foarte mult, referitor la rautatea oamenilor.
"Singurul lucru de care m-am temut si ma tem intotdeauna,singurul lucru in fata caruia am ramas dezarmat,ca inaintea unui ceva necunoscut,ingrozitor e rautatea.Prostia,prostia simpla,prostia ordinara,prostia pe care o intalnesti pe toate cararile,nu mi-a parut nicioadata periculoasa.Pentru dansa gasesc intotdeauna mijloace de lupta.Rautatea,insa,scapa oricaror arme.Ea e unirea profunda a celei mai de jos prostii cu tot ce are omul mai salbatic si mai vechi,mai neinfranat in porniri.Si din aceasta pricina orice arma indreptata impotriva ei se frange,nemernica.Omul inteligent,omul care stie ca toate faptele sunt determinate de anumite cauze,nu poate fi rau.El va gasi mereu o scuza pt greseala si va cauta s-o indrepte ca om,nu ca fiara.De aceea,bunatatea adanca si nemarginita,calda si imbratisatoare e supremul bun la care a putut ajunge pana acum omenirea."

Oare doar oamenii prosti sunt rai? Asta ar insemna ca marea majoritate a oamenilor sunt de o prostie crunta, asta pentru ca pana mai ieri consideram rautatea ca o latura a omului, pur si simplu catalogam faptele ca fiind rautati, dar acum le consider ca fiind acte ale unor prosti.
Ca sa nu mai spun de oamenii cu doua fete, oameni care iti spun ca se bucura pentru binele tau, dar fac exact contrariul.
De ce trebuie sa fim atat de prefacuti? De ce si-a pierdut acel "ma bucur pentru tine" sensul real? De ce trebuie sa existe atata prostie si rautate? Este ea chiar in esenta noastra si suntem atat de slabi incat nu o putem controla si preferam sa facem/zicem zece lucruri rele decat unul bun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu